Dla konsumentów najważniejsze w diecie są witaminy
Jak wynika z międzynarodowego badania przeprowadzonego przez Ipsos Marketing w 24 krajach świata, spośród wielu korzystnych dla zdrowia substancji, które mogą znajdować się z produktach żywnościowych, konsumenci najbardziej cenią sobie witaminy. Wybierane są one częściej niż białko, sole mineralne, błonnik, kwasy Omega 3 czy przeciwutleniacze.
W badaniu konsumenci otrzymali listę składników korzystnych dla zdrowia, które mogą znajdować się w produktach żywnościowych i zostali poproszeni o wybranie tych, które ich zdaniem są w diecie najważniejsze.
Najczęściej wskazywane były witaminy, podczas gdy białko, sole mineralne, błonnik, kwas Omega 3 czy przeciwutleniacze uplasowały się zdecydowanie niżej. Probiotyki, soja i kwas foliowy uznane zostały za najmniej istotne.
Ranking najważniejszych dla konsumentów składników korzystnych dla zdrowia zawartych w żywności i napojach
Świat
Pytanie: Z przedstawionej listy wybierz te substancje, które uważasz za najważniejsze w diecie (dane zawierają zsumowane odpowiedzi konsumentów z 24 krajów).
Polska
Dane Ipsos wskazują na to, że istnieje możliwość kierowania różnych substancji odżywczych i suplementów do różnych grup odbiorców. Na przykład, postrzegana ważność witamin i białka w diecie zmniejsza się z wiekiem, z kolei postrzegana istotność kwasów Omega 3 i przeciwutleniaczy rośnie wśród osób starszych.
Procent konsumentów oceniających witaminy, minerały, lub suplementy jako najważniejsze substancje, które powinny znaleźć się w diecie
|
Poniżej 35 lat |
35-49 lat
|
50-64 lata |
Witaminy (np.A, B, C, D) |
41
|
37
|
34 |
Proteiny |
20 |
17 |
14 |
Kwasy tłuszczowe Omega 3
|
5 |
8 |
12 |
Przeciutleniacze |
4 |
7 |
9 |
Sole mineralne i pozostałe substancje nie zostały przedstawione w powyższej tabeli, ponieważ w ich przypadku nie zauważono szczególnych różnic pomiędzy grupami wiekowymi
Można zaobserwować także pewne różnice pomiędzy krajami. Proteiny są bardziej istotne dla konsumentów z Chin, Indii, Japonii, Korei Południowej i Turcji, niż dla mieszkańców pozostałych krajów. Wapń, potas, cynk i żelazo są ważniejsze w Argentynie, na Węgrzech, w Polsce, Rosji i Arabii Saudyjskiej niż w całej badanej populacji.
Ipsos Marketing przeprowadził badanie w ramach projektu Ipsos Global @dvisor International Omnibus, sondażu internetowego przeprowadzonego wśród konsumentów na całym świecie. Wywiady zostały przeprowadzone pomiędzy 14 i 24 stycznia 2011 roku. W sondażu wzięło udział 18829 osób w wieku powyżej 16 lat z 24 następujących krajów: Argentyna, Australia, Belgia, Brazylia, Kanada, Chiny, Francja, Wielka Brytania, Niemcy, Węgry, Indie, Indonezja, Włochy, Japonia, Meksyk, Polska, Rosja, Arabia Saudyjska, Afryka Południowa, Korea Południowa, Hiszpania, Szwecja, Turcja i USA.
Dołącz do dyskusji: Dla konsumentów najważniejsze w diecie są witaminy