Zmarł Piotr Adamczewski, dziennikarz i krytyk kulinarny „Polityki”
W sobotę w wieku 73 lat zmarł Piotr Adamczewski, dziennikarz i krytyk kulinarny przez wiele lat związany z tygodnikiem „Polityka”. W ostatnich latach cierpiał na chorobę nowotworową.
Adamczewski był związany z „Polityką” od 1981 roku (z przerwą w latach 1982-1984, kiedy odszedł po wprowadzeniu stanu wojennego). Przez wiele lat pełnił funkcję sekretarza redakcji, prowadził też rubrykę kulinarną „Za stołem” oraz bloga na stronie Polityka.pl. Ostatnie wpis na bloga i teksty do „Polityki” napisał pod koniec lutego br.
Wcześniej pracował w „Sztandarze Młodych” (w latach 1964–1970, kolejno pełniąc funkcje reportera, zastępcy kierownika działu i sekretarza redakcji nocnej), jako sekretarz redakcji w tygodniku „Kulisy” oraz w tygodniku „Kultura”.
Piotr Adamczewski studiował polonistykę na Uniwersytecie Warszawskim, ukończył kurs sommelierów w Bordeaux. Napisał kilkanaście książek kucharskich (m.in. „Męskie gotowanie”, „Krwawa historia smaków”, „Rok na stole”, „Wielki świat od kuchni”, „Wędrówka po stołach Europy” „Rodaku, czy ci nie żal, czyli z polską kuchnią w walizce”) oraz (wspólnie z innymi autorami) dziesięć przewodników po restauracjach w Warszawie i okolicach. Występował jako ekspert kulinarny w programach „Pytanie na śniadanie”, „Kawa czy herbata”, a także w innych stacjach, m.in. TVN i TV4. Prowadził też audycję kulinarną w radiu TOK FM.
Jako reporter podróżował po wszystkich kontynentach oprócz Australii. W 1997 roku został odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.
Dołącz do dyskusji: Zmarł Piotr Adamczewski, dziennikarz i krytyk kulinarny „Polityki”