Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2013-08-09

A A A POLEĆ DRUKUJ

Kukurydza - smak na lato

150x110

Już najwyższy czas! Czas na kukurydzę! Słodkie, jędrne, soczyste ziarna! Jak je wykorzystać? Najsmaczniejsze przepisy proponuje szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Do wrzątku i … gotowe!

Po kolby kukurydzy sięgamy chyba najczęściej na… plaży. Jeszcze nie tak chętnie zapraszamy je do swojej kuchni. Dlatego bywa, że nie wiemy, jak je ugotować. A to najprostszy sposób na pyszną kukurydzę. Z pomocą przychodzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: „Najpierw należy obrać kolbę kukurydzy z łupin i włosów. Wkładamy ją do wody o temperaturze ok. 90 stopni. Wystarczy tylko ok. 10 minut, by zmiękła. Nie należy solić wody, bo kukurydza będzie twarda. Po wyjęciu z wrzątku możemy skropić ją oliwą i gotowe!”. Jak radzi kucharz, kukurydzę możemy także gotować w mleku – będzie miękka i delikatna. A gdy dodamy do mleka jeszcze odrobinę miodu… pychota!

Po ugotowaniu kukurydzę możemy także zapiec w piekarniku. Należy podawać ją koniecznie na ciepło. Przepisy na Pieczoną kukurydzę i Kukurydzę w kolbie poleca szef kuchni Knorr:

http://www.przepisy.pl/przepis/pieczona-kukurydza#szukaj/kukurydza/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/kukurydza-w-kolbie#szukaj/kukurydza/przepisy

Na grilla z nią!

Czas, by w końcu spróbować grillowanej kukurydzy. Ten smak jest warty polecenia! Jak taką kukurydzę przygotować? Sprawa wygląda bardzo prosto. „Można ją wcześniej podgotować w wodzie lub mleku i wówczas wystarczy grillować ją po kilka sekund z każdej strony i polać oliwą”, zdradza szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Alternatywą jest skropienie oliwą surowych kolb i zawinięcie ich w folię aluminiową. Taka kukurydza będzie gotowa po kilku minutach grillowania z każdej strony. I mamy okazję zachwycić się przysmakiem mieszkańców Ameryki – kukurydzą z rusztu!

Żółte, kremowe – zupy!

Z kukurydzy możemy również przyrządzić pyszne, apetycznie żółciutkie, zupy-kremy. Charakteryzują się one lekko słodkawym smakiem, który możemy przełamać pieprzem, cebulą, czosnkiem, a nawet curry i sokiem z cytryny. Zupy z kukurydzy będą się znakomicie prezentować udekorowane zieloną natką pietruszki. Szef kuchni Knorr poleca Zupę z kukurydzy z czosnkiem i Zupę z kukurydzą z jarzynami:

http://www.przepisy.pl/temat/sezon-letni/przepis/zupa-z-kukurydzy-z-czosnkiem

http://www.przepisy.pl/temat/sezon-letni/przepis/zupa-z-kukurydza-z-jarzynami

Zamiast konserwowej

Latem możemy zrezygnować z kukurydzy konserwowej używanej do sałatek i jako dodatek do innych potraw, zastępując ją ziarnami świeżego warzywa. Z pewnością wzbogaci to smak Surówki z kapusty pekińskiej z kukurydzą, klasycznej sałatki gyros czy Potrawki z kurczaka z kukurydzą:

http://www.przepisy.pl/przepis/surowka-z-kapust-pekinskiej-z-kukurydza-1#szukaj/kukurydza/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/potrawka-z-kurczaka-z-kukurydza#szukaj/kukurydza/przepisy

Również sięgając po przepisy kuchni meksykańskiej, warto pokusić się o świeżą kukurydzę. Wówczas smak potraw będzie bliższy oryginalnym przysmakom serwowanym za Oceanem. A propozycji nie brakuje: Burritos, Meksykański kurczak pod pierzynką, tortilla we wszelkich odmianach. Kukurydza w nich niezastąpiona!

http://www.przepisy.pl/przepis/burritos#szukaj/kukurydza/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/meksykanski-kurczak-pod-pierzynka#szukaj/kukurydza/przepisy

 

Czy wiesz, że…

Popularność kukurydzy zawdzięczamy mieszkańcom obu Ameryk. Bogactwo jej zastosowań doceniali już Majowie i Aztekowie. Była ona nie tylko podstawą ich kuchni, ale odgrywała także istotną rolę w ich wierzeniach. Majowie uważali, że bogowie ulepili ludzi właśnie z… ciasta kukurydzianego. Dziś na niejednym amerykańskim filmie widzimy bohaterów chrupiących dorodne kolby kukurydzy. Jest ona także niezastąpionym składnikiem lokalnych kuchni w Ameryce Południowej, między innymi peruwiańskiej. Kukurydzę pokochali też Europejczycy – Włosi umiłowali sobie polentę, czyli kaszkę kukurydzianą przyrządzaną z oliwą, doprawianą czosnkiem, a rumuńska kuchnia słynie z mamałygi przygotowywanej z kaszy kukurydzianej. Czas, by kukurydzę docenić również w Polsce!

 

Przepisy i porady, jak wykorzystać w kuchni kukurydzę, znajdziecie:





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS