Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2016-01-27

A A A POLEĆ DRUKUJ

Popołudniowy głód? Pora na lunch!

Gdy w środku dnia dopada nas ochota na coś do jedzenia, coraz częściej decydujemy się na lunch. Zdaniem regionalnych restauratorów, ta forma posiłków cieszy się w ostatnim czasie coraz większą popularnością. Szybki, lekki i niedrogi posiłek powoli zastępuje nam zarówno domowe kanapki, jak i ciężkostrawne fast foody. Jak zatem wygląda oferta lunchowa w Białymstoku i kto z niej korzysta?

Trudno wyobrazić sobie długi, wypełniony nauką lub pracą dzień bez przerwy na jedzenie. Nie każdy ma jednak czas czy ochotę na własnoręczne przygotowywanie posiłków, a kupiona w pobliskim sklepie bułka z jogurtem czy kanapka z fast foodu to na dłuższą metę niezbyt korzystne rozwiązania.

- Nic więc dziwnego, że w ostatnim czasie coraz większą popularnością zaczynają cieszyć się serwowane przez większość regionalnych restauracji specjalne zestawy lunchowe, będące szybkim i niedrogim sposobem na zaspokojenie głodu – mówi Mariusz Topczewski, manager restauracji Winchester.

W Białymstoku lunche najczęściej podaje się w godzinach wczesnopopołudniowych – pomiędzy 11 a 17. Ich cena oscyluje zaś w granicach 15-30 zł.

Co ciekawe, mamy tu do czynienia z dość zróżnicowaną ofertą – wśród dań znajdują się zarówno zupy, różnego rodzaju kremy, potrawy mięsne, jak i propozycje wegetariańskie. Częstym dodatkiem są desery czy napoje, a kucharze prześcigają się w pomysłach, próbując zaskoczyć nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Ten wzrost zainteresowania lunchami wynika poniekąd również ze stosunkowo niskiej ceny tego typu posiłków. Serwowane w środku dnia dania w innych godzinach są na ogół nieco droższe. W konsekwencji w trakcie lunchu można więc zjeść nie tylko smacznie, zdrowo i elegancko, ale także tanio.

- W godzinach popołudniowych odwiedzają nas przede wszystkim osoby, które chcą skorzystać z naszej oferty specjalnej. W tym czasie serwujemy bowiem cieszące się dużą popularnością, zróżnicowane zestawy w promocyjnych cenach – dodaje manager Winchestera.

Jak zauważa przedstawiciel restauracji, lunch staje się też niekiedy sposobem na spędzenie kilku chwil z rodziną czy przyjaciółmi. Gdy czasu na rozrywkę i przyjemności jest zbyt mało, wspólne jedzenie może stanowić doskonałą odskocznię od natłoku zadań i pozwala na szybką regenerację w towarzystwie najbliższych.

Na wspólne posiłki coraz częściej umawiają się również przedsiębiorcy i biznesmeni. Prowadzone w ten sposób rozmowy „o interesach” umożliwiają łączenie przyjemnego z pożytecznym, a jednocześnie oszczędzają cenny czas.

Wreszcie, z oferty lunchowej korzystają także uczniowie i studenci. Przerwy pomiędzy zajęciami, jak i ograniczone możliwości finansowe sprawiają bowiem, że smaczny i tani posiłek w ciągu dnia staje się w większości wypadków najkorzystniejszym rozwiązaniem – zwłaszcza dla osób, które nie wykazują zbyt dużego talentu do gotowania. Młodzi ludzie chętnie sięgają przy tym chociażby po pizzę.

- Choć nie serwujemy typowych zestawów lunchowych, w naszej pizzerii obowiązują tzw. Happy Hours. W efekcie codziennie w godzinach 10-16 wszyscy nasi klienci otrzymują 25% rabatu na dowolnie wybraną pizzę. I rzeczywiście, z oferty tej korzysta wielu studentów – potwierdza właściciel pizzerii Fuks, Piotr Pruszyński.

Jak zatem widzimy, oferta lunchowa białostockich restauracji jest na tyle zróżnicowana, że niemal każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Nic więc dziwnego, że wspólne jedzenie poza domem czy biurem staje się coraz bardziej popularne.





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS