Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2011-05-05

A A A POLEĆ DRUKUJ

Świeże ryby i owoce morza bez wychodzenia z domu dzięki Fresh24.pl

150x110

Niedługo wakacje, spora część z nas spędzi urlopy gdzieś w przytulnym nadmorskim kurorcie.  Puszczając wodze fantazji widzimy siebie siedzących gdzieś w małej knajpce, w której podają lokalne specjały. I nie jest istotne, czy będzie to frutti di mare, fruits de mer czy frutas del mar. Ważny jest klimat i niepowtarzalny smak potraw, które wspominać będziemy jeszcze długo po powrocie.

A może warto wczuć się w odpowiedni nastrój jeszcze przed wyjazdem? Przyrządzenie dania z ryb i owoców morza nie jest skomplikowane, ile za to daje satysfakcji!

Ryby i owoce morza powinny być podstawą naszej diety. Bogate w białko, proteiny i lekkostrawne świetnie sprawdzają się zarówno jako przekąski, jak i dania główne. Owoce morza mają wysoką wartość odżywczą i są najlepszym w diecie człowieka źródłem jodu, selenu i fluoru. Owoce morza, a w szczególności ostrygi, zawierają dużo cynku, dzięki czemu cieszą się opinią silnego afrodyzjaku.

Dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania potraw, które doskonale nadają się zarówno na codzienny obiad, jak i uroczyste przyjęcie.

Jest też z czego wybierać – okazuje się, że gdybyśmy raz w tygodniu decydowali się na wybierali frutti di mare, moglibyśmy je jeść cały rok bez powtarzania dwa razy tej samej potrawy.

Kilka rad przy zakupie

Kupując rybę powinniśmy  zwracać uwagę na skrzela – powinny być jasno-czerwone lub różowe, nie ciemne ani szare. Ryba powinna pachnieć morzem a jej mięso musi być sprężyste – lekkie naciśnięcie palcem nie powinno go odkształcać, może zostawić jedynie mały ślad.

Muszle ostryg, muli i małży powinny być przed ugotowaniem szczelnie zamknięte. Jeżeli są otwarte, należy je energicznie nacisnąć i jeśli się nie zamkną, wyrzucić. Ugotowane małże i skorupiaki powinny mieć świeży zapach.

Przechowywanie

Ryby powinny być przechowywane w temperaturze 0 stopni lub niższej. Jeśli musimy przechować rybę w wyższej temperaturze, możemy to robić przez maksymalnie 2 dni. Należy ją włożyć do plastikowego pojemnika, obłożyć lodem i zamknąć, a następnie umieścić w najzimniejszym miejscu lodówki.  Zamrożone ryby przechowujemy nie dłużej niż 2 miesiące.

O czym warto pamiętać

Owoce morza mogą czasem uczulać. Osoby cierpiące na dnę moczanową nie powinny jeść skorupiaków i mięczaków w dużych ilościach, ponieważ zawierają one puryny wpływające na podwyższenie poziomu kwasu moczowego we krwi.

Jak kupić?

Teraz to bardzo proste. Wystarczy wejść na stronę supermarketu internetowego Fresh24.pl, wybrać kategorię „świeże ryby i owoce morza” i kliknąć „dodaj do koszyka”.

Świeże ryby i owoce morza oraz półprodukty ze świeżych ryb odbierane są od naszego wyspecjalizowanego dostawcy pod konkretne zamówienie naszych klientów. Transportowane są do centrum kompletacyjnego Fresh24.pl,  a po przepakowaniu do zamówień naszych klientów w profesjonalnych przeznaczonych do tego typu transportu styroboksach, wypełnionych lodem o temperaturze stałej -1° C , zapakowane w dedykowane torby foliowe, spełniające warunki przewozu tego typu produktów. Taki sposób przygotowania i transportu gwarantuje naszym klientom najwyższą jakość dowożonego towaru. Od momentu dostawy przechowywanie ich w warunkach chłodniczych (lodówka z temperaturą w granicach 2° -4°) zgodnie z deklaracją naszego dostawcy, gwarantuje ich przydatność do spożycia w formie preparowanej termicznie do 3 dnia od daty dostawy.





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS