SPRZECIOR

Panslavista Data ostatniej zmiany: 2010-12-16 04:04:30

SPRZECIOR

2010-12-09 06:50:47 - Panslavista

Kupiłem sprzęt do ręcznego szatkowania. Nie, nie z najwyższej półki,
ale jednak profesjonalny. Szatkownica firmy Hendi. Co prawda, polowałem na
resztki Mandolin De Buyera (po starej cenie) ale jakaś banda podkupywała
je nawet już po moim formalnym zakupie. Brzydko.
A mandolina dobra o sporych możliwościach, płynna regulacja - plasterki
do 10 mm grubości, paski - 3 nożyki i dociskacz na szynach - szybka praca.
Drugie pole operacyjne nóż falisty - tu już ręcznie - przydałby się
kapelusz - dopasuje sobie od innej. Tu można zrobić plasterki karbowane -
aż do subtelnej siateczki, zrobiłem sobie chrupiące chipsy ziemniaczane.
Pychotka.
Czego nie ma, a przydałoby się? Do karbowanych plasterków - już
pisałem - dociskacz kapelusz, ale też deska do postawienia mandoliny, z
oporami, na jej koniec i na nóżkę - zwiększyłaby znacznie operatywność.
Ogólnie jestem zadowolony, De Buyera Mandoline V-PRO kupię sobie
później. Może stanieje, bo ceny są księżycowe. Ta Hendi to dobra rzecz w
kuchni, nie tylko profesjonalnej, masywna nierdzewka, łatwa w umyciu. Na
wymienne noże jest pudełko do ich przechowywania i ochrony naszych palców.
Są bardzo ostre, ostrzyć nie potrzeba - ostrza samoostrzące. Pewnie są
części zapasowe do nabycia.
Czy, mając robota Fenomen i maszynkę do mielenia mięsa 986 Zelmera z
pełnym wyposażeniem potrzebowałem jeszcze wydać pieniądze na ręczny sprzęt?
Prócz możliwości użycia bez prądu przeznaczona jest do ozdobnych działań -
sprzęt zmechanizowany produkuje masówkę, aby ozdobić np. surówkę trzeba
sięgnąć po nóż albo mandolinę, dla artystów - komplet narzędzi do carvingu.
Idźcie zanim i te ostatnie sztuki paszczaki wykupią.






Re: SPRZECIOR

2010-12-09 21:12:03 - Marek Dyjor

Panslavista wrote:
> Kupiłem sprzęt do ręcznego szatkowania. Nie, nie z najwyższej
> półki, ale jednak profesjonalny. Szatkownica firmy Hendi. Co prawda,
> polowałem na resztki Mandolin De Buyera (po starej cenie) ale jakaś
> banda podkupywała je nawet już po moim formalnym zakupie. Brzydko.
> A mandolina dobra o sporych możliwościach, płynna regulacja -
> plasterki do 10 mm grubości, paski - 3 nożyki i dociskacz na szynach
> - szybka praca. Drugie pole operacyjne nóż falisty - tu już ręcznie -
> przydałby się kapelusz - dopasuje sobie od innej. Tu można zrobić
> plasterki karbowane - aż do subtelnej siateczki, zrobiłem sobie
> chrupiące chipsy ziemniaczane. Pychotka.
> Czego nie ma, a przydałoby się? Do karbowanych plasterków - już
> pisałem - dociskacz kapelusz, ale też deska do postawienia
> mandoliny, z oporami, na jej koniec i na nóżkę - zwiększyłaby
> znacznie operatywność. Ogólnie jestem zadowolony, De Buyera
> Mandoline V-PRO kupię sobie później.

www.amazon.com/Buyer-2010-21-Mandoline-Professionnelle-Stainless/dp/B000VB4YSW

trzeba być kompletnie po....m zeby wydać za szatkownice 249$ :)

zakładasz restaurację? :)




Re: SPRZECIOR

2010-12-09 21:55:00 - Panslavista


Marek Dyjor wrote in message
news:idrd6t$jfb$1@news.onet.pl...
> Panslavista wrote:
>> Kupiłem sprzęt do ręcznego szatkowania. Nie, nie z najwyższej
>> półki, ale jednak profesjonalny. Szatkownica firmy Hendi. Co prawda,
>> polowałem na resztki Mandolin De Buyera (po starej cenie) ale jakaś
>> banda podkupywała je nawet już po moim formalnym zakupie. Brzydko.
>> A mandolina dobra o sporych możliwościach, płynna regulacja -
>> plasterki do 10 mm grubości, paski - 3 nożyki i dociskacz na szynach
>> - szybka praca. Drugie pole operacyjne nóż falisty - tu już ręcznie -
>> przydałby się kapelusz - dopasuje sobie od innej. Tu można zrobić
>> plasterki karbowane - aż do subtelnej siateczki, zrobiłem sobie
>> chrupiące chipsy ziemniaczane. Pychotka.
>> Czego nie ma, a przydałoby się? Do karbowanych plasterków - już
>> pisałem - dociskacz kapelusz, ale też deska do postawienia
>> mandoliny, z oporami, na jej koniec i na nóżkę - zwiększyłaby
>> znacznie operatywność. Ogólnie jestem zadowolony, De Buyera
>> Mandoline V-PRO kupię sobie później.
>
> www.amazon.com/Buyer-2010-21-Mandoline-Professionnelle-Stainless/dp/B000VB4YSW
>
> trzeba być kompletnie po....m zeby wydać za szatkownice 249$ :)
>
> zakładasz restaurację? :)

A muszę? Nie mogę być fanem gastrycznym? :-)))))))





Re: SPRZECIOR

2010-12-09 22:25:50 - Marek Dyjor

Panslavista wrote:
> Marek Dyjor wrote in message
> news:idrd6t$jfb$1@news.onet.pl...
>> Panslavista wrote:
>>> Kupiłem sprzęt do ręcznego szatkowania. Nie, nie z najwyższej
>>> półki, ale jednak profesjonalny. Szatkownica firmy Hendi. Co prawda,
>>> polowałem na resztki Mandolin De Buyera (po starej cenie) ale
>>> jakaś banda podkupywała je nawet już po moim formalnym zakupie.
>>> Brzydko. A mandolina dobra o sporych możliwościach, płynna
>>> regulacja - plasterki do 10 mm grubości, paski - 3 nożyki i
>>> dociskacz na szynach - szybka praca. Drugie pole operacyjne nóż
>>> falisty - tu już ręcznie - przydałby się kapelusz - dopasuje
>>> sobie od innej. Tu można zrobić plasterki karbowane - aż do
>>> subtelnej siateczki, zrobiłem sobie chrupiące chipsy ziemniaczane.
>>> Pychotka. Czego nie ma, a przydałoby się? Do karbowanych
>>> plasterków - już pisałem - dociskacz kapelusz, ale też deska do
>>> postawienia mandoliny, z oporami, na jej koniec i na nóżkę -
>>> zwiększyłaby znacznie operatywność. Ogólnie jestem zadowolony,
>>> De Buyera Mandoline V-PRO kupię sobie później.
>>
>> www.amazon.com/Buyer-2010-21-Mandoline-Professionnelle-Stainless/dp/B000VB4YSW
>>
>> trzeba być kompletnie po....m zeby wydać za szatkownice 249$ :)
>>
>> zakładasz restaurację? :)
>
> A muszę? Nie mogę być fanem gastrycznym? :-)))))))

w sumie mi nie wyglądasz :)




Re: SPRZECIOR

2010-12-09 22:26:46 - JK

W dniu 2010-12-09 21:55, Panslavista pisze:
> Marek Dyjor wrote in message
> news:idrd6t$jfb$1@news.onet.pl...
>> Panslavista wrote:
>>> Kupiłem sprzęt do ręcznego szatkowania. Nie, nie z najwyższej
>>> półki, ale jednak profesjonalny. Szatkownica firmy Hendi. Co prawda,
>>> polowałem na resztki Mandolin De Buyera (po starej cenie) ale jakaś
>>> banda podkupywała je nawet już po moim formalnym zakupie. Brzydko.
>>> A mandolina dobra o sporych możliwościach, płynna regulacja -
>>> plasterki do 10 mm grubości, paski - 3 nożyki i dociskacz na szynach
>>> - szybka praca. Drugie pole operacyjne nóż falisty - tu już ręcznie -
>>> przydałby się kapelusz - dopasuje sobie od innej. Tu można zrobić
>>> plasterki karbowane - aż do subtelnej siateczki, zrobiłem sobie
>>> chrupiące chipsy ziemniaczane. Pychotka.
>>> Czego nie ma, a przydałoby się? Do karbowanych plasterków - już
>>> pisałem - dociskacz kapelusz, ale też deska do postawienia
>>> mandoliny, z oporami, na jej koniec i na nóżkę - zwiększyłaby
>>> znacznie operatywność. Ogólnie jestem zadowolony, De Buyera
>>> Mandoline V-PRO kupię sobie później.
>>
>> www.amazon.com/Buyer-2010-21-Mandoline-Professionnelle-Stainless/dp/B000VB4YSW
>>
>> trzeba być kompletnie po....m zeby wydać za szatkownice 249$ :)
>>
>> zakładasz restaurację? :)
>
> A muszę? Nie mogę być fanem gastrycznym? :-)))))))
>
>

Gastryczne, to można mieć problemy :-\

--
JK



Re: SPRZECIOR

2010-12-09 22:46:23 - Panslavista


JK wrote in message
news:idrhil$30v$1@news.onet.pl...
>W dniu 2010-12-09 21:55, Panslavista pisze:
>> Marek Dyjor wrote in message
>> news:idrd6t$jfb$1@news.onet.pl...
>>> Panslavista wrote:
>>>> Kupiłem sprzęt do ręcznego szatkowania. Nie, nie z najwyższej
>>>> półki, ale jednak profesjonalny. Szatkownica firmy Hendi. Co prawda,
>>>> polowałem na resztki Mandolin De Buyera (po starej cenie) ale jakaś
>>>> banda podkupywała je nawet już po moim formalnym zakupie. Brzydko.
>>>> A mandolina dobra o sporych możliwościach, płynna regulacja -
>>>> plasterki do 10 mm grubości, paski - 3 nożyki i dociskacz na szynach
>>>> - szybka praca. Drugie pole operacyjne nóż falisty - tu już ręcznie -
>>>> przydałby się kapelusz - dopasuje sobie od innej. Tu można zrobić
>>>> plasterki karbowane - aż do subtelnej siateczki, zrobiłem sobie
>>>> chrupiące chipsy ziemniaczane. Pychotka.
>>>> Czego nie ma, a przydałoby się? Do karbowanych plasterków - już
>>>> pisałem - dociskacz kapelusz, ale też deska do postawienia
>>>> mandoliny, z oporami, na jej koniec i na nóżkę - zwiększyłaby
>>>> znacznie operatywność. Ogólnie jestem zadowolony, De Buyera
>>>> Mandoline V-PRO kupię sobie później.
>>>
>>> www.amazon.com/Buyer-2010-21-Mandoline-Professionnelle-Stainless/dp/B000VB4YSW
>>>
>>> trzeba być kompletnie po....m zeby wydać za szatkownice 249$ :)
>>>
>>> zakładasz restaurację? :)
>>
>> A muszę? Nie mogę być fanem gastrycznym? :-)))))))
>>
>>
>
> Gastryczne, to można mieć problemy :-\

Oooo! Prawdę rzekłeś.





Re: SPRZECIOR

2010-12-09 22:36:49 - Rentier


> Panslavista wrote:

>> Mandoline V-PRO kupię sobie później.
>
> www.amazon.com/Buyer-2010-21-Mandoline-Professionnelle-Stainless/dp/B000VB4YSW
>
> trzeba być kompletnie po....m zeby wydać za szatkownice 249$ :)

Skojarz nadawcę z treścią i pomyśl, czemu jeszcze nie wsadziłeś go do killfile....



Re: SPRZECIOR

2010-12-09 22:47:33 - Panslavista


Rentier wrote in message
news:idri4r$e35$3@news.dialog.net.pl...
>
>> Panslavista wrote:
>
>>> Mandoline V-PRO kupię sobie później.
>>
>> www.amazon.com/Buyer-2010-21-Mandoline-Professionnelle-Stainless/dp/B000VB4YSW
>>
>> trzeba być kompletnie po....m zeby wydać za szatkownice 249$ :)
>
> Skojarz nadawcę z treścią i pomyśl, czemu jeszcze nie wsadziłeś go do
> killfile....

Tak wiem, rentir może więcej niż rencista, tyl;ko po co mu to wszystko?
Cieszy ciebie cash?





Re: SPRZECIOR

2010-12-09 23:47:46 - Jackare

Użytkownik Panslavista napisał w wiadomości
news:4d006e3b$0$21004$65785112@news.neostrada.pl...

> Czy, mając robota Fenomen i maszynkę do mielenia mięsa 986 Zelmera z
> pełnym wyposażeniem potrzebowałem jeszcze wydać pieniądze na ręczny
> sprzęt?
> Prócz możliwości użycia bez prądu przeznaczona jest do ozdobnych działań -
>
Chińczycy od feng shui, bioenergoterapeuci, makrobiotycy mówią że ręczne
przygotowanie jedzenia pozwala na zachowanie w nim jego wewnętrznej energii,
zaś mechaniczne - niszczy ją. Jeżeli dla kogoś ma to znaczenie, to może to
być jeden z powodów uzywania ręcznych sprzętów. Inna sprawa, że
przygotowując za pomocą robota, więcej jest nieraz roboty z jego umyciem,
wysuszeniem, itp niż w przypadku użycia sprzętu do ręcznej obróbki....





Re: SPRZECIOR

2010-12-10 06:11:45 - Panslavista


Jackare wrote in message
news:idrm9j$n40$1@node1.news.atman.pl...
> Użytkownik Panslavista napisał w wiadomości
> news:4d006e3b$0$21004$65785112@news.neostrada.pl...
>
>> Czy, mając robota Fenomen i maszynkę do mielenia mięsa 986 Zelmera z
>> pełnym wyposażeniem potrzebowałem jeszcze wydać pieniądze na ręczny
>> sprzęt?
>> Prócz możliwości użycia bez prądu przeznaczona jest do ozdobnych
>> działań -
>>
> Chińczycy od feng shui, bioenergoterapeuci, makrobiotycy mówią że ręczne
> przygotowanie jedzenia pozwala na zachowanie w nim jego wewnętrznej
> energii, zaś mechaniczne - niszczy ją. Jeżeli dla kogoś ma to znaczenie,
> to może to być jeden z powodów uzywania ręcznych sprzętów. Inna sprawa, że
> przygotowując za pomocą robota, więcej jest nieraz roboty z jego umyciem,
> wysuszeniem, itp niż w przypadku użycia sprzętu do ręcznej obróbki....

Mycie nie jest straszne!!! Także robotów.





Re: SPRZECIOR

2010-12-14 09:02:17 - Jacek Osiecki

Dnia Fri, 10 Dec 2010 06:11:45 +0100, Panslavista napisał(a):
> Jackare wrote in message
>> Użytkownik Panslavista napisał w wiadomości
>>> Czy, mając robota Fenomen i maszynkę do mielenia mięsa 986 Zelmera z
>>> pełnym wyposażeniem potrzebowałem jeszcze wydać pieniądze na ręczny
>>> sprzęt?
>> to może to być jeden z powodów uzywania ręcznych sprzętów. Inna sprawa, że
>> przygotowując za pomocą robota, więcej jest nieraz roboty z jego umyciem,
>> wysuszeniem, itp niż w przypadku użycia sprzętu do ręcznej obróbki....
> Mycie nie jest straszne!!! Także robotów.

No nie wiem, taki R2D2 ma w cholere szczelin, piasek wlazi, a jak sie
wpierdzieli w bloto to juz kaplica - zwlaszcza ze nie wolno uzywac
Karchera...

Pozdrawiam,
--
Jacek Osiecki joshua@ceti.pl GG:3828944
I don't want something I need. I want something I want.



Re: SPRZECIOR

2010-12-14 18:39:50 - ptoki

On 9 Gru, 23:47, Jackare wrote:
> U ytkownik Panslavista napisa w wiadomo cinews:4d006e3b$0$21004$65785112@news.neostrada.pl...
>
> >    Czy, maj c robota Fenomen i maszynk do mielenia mi sa 986 Zelmera z
> > pe nym wyposa eniem potrzebowa em jeszcze wyda pieni dze na r czny
> > sprz t?
> > Pr cz mo liwo ci u ycia bez pr du przeznaczona jest do ozdobnych dzia a -
>
> Chi czycy od feng shui, bioenergoterapeuci, makrobiotycy m wi e r czne
> przygotowanie jedzenia pozwala na zachowanie w nim jego wewn trznej energii,
> za mechaniczne - niszczy j . Je eli dla kogo ma to znaczenie, to mo e to
> by jeden z powod w uzywania r cznych sprz t w. Inna sprawa, e
> przygotowuj c za pomoc robota, wi cej jest nieraz roboty z jego umyciem,
> wysuszeniem, itp ni w przypadku u ycia sprz tu do r cznej obr bki....

Popieram.
U siebie toleruje wlasciwie tylko mikser do ubijania bialka i kogla
mogla i zelmerowa maszynke do mielenia na ktorej tre kartofle na
placki.
Inne sprzety to masa wyciagania, skladania, mycia, sprzatania. Moze
gdybym mial i uzywal zmywarki inaczej bym do tego podchodzil ale
aktualnie nawet salatke na swieta bede krajal druciana siatka...



Re: SPRZECIOR

2010-12-16 00:51:42 - Borys Pogoreło

Dnia Tue, 14 Dec 2010 09:39:50 -0800 (PST), ptoki napisał(a):

> U siebie toleruje wlasciwie tylko mikser do ubijania bialka i kogla
> mogla i zelmerowa maszynke do mielenia na ktorej tre kartofle na
> placki.
> Inne sprzety to masa wyciagania, skladania, mycia, sprzatania.

Połowa problemów znika jak masz dużo miejsca. Bo tak to faktycznie mało
kiedy się chce to wszystko składać i rozkładać.

> Moze gdybym mial i uzywal zmywarki inaczej bym do tego podchodzil ale
> aktualnie nawet salatke na swieta bede krajal druciana siatka...

Takiej np. sokowirówki nie zastąpisz ręczną pracą (no chyba, że masz
ochotę przeciskać siekane wióry przez płótno czy coś ;)
Ale jest upierdliwa w czyszczeniu.

Z kolei np. wyciskarkę do cytrusów wystarczy przemyć pod strumieniem wody
i po sprawie.

Pewnie tę szatkownicę po zabawie wystarczy tylko mocno opłukać, ew. pomóc
sobie jakąś szczoteczką.
Choć również dla mnie wydanie $230 na coś takiego jest abstrakcją :)

--
Borys Pogoreło
borys(#)leszno,edu,pl



Re: SPRZECIOR

2010-12-16 04:04:30 - Panslavista

Borys Pogoreło wrote in message
news:1q78auvcrjyw4$.lw21guvea2z3.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 14 Dec 2010 09:39:50 -0800 (PST), ptoki napisał(a):
>
>> U siebie toleruje wlasciwie tylko mikser do ubijania bialka i kogla
>> mogla i zelmerowa maszynke do mielenia na ktorej tre kartofle na
>> placki.
>> Inne sprzety to masa wyciagania, skladania, mycia, sprzatania.
>
> Połowa problemów znika jak masz dużo miejsca. Bo tak to faktycznie mało
> kiedy się chce to wszystko składać i rozkładać.
>
>> Moze gdybym mial i uzywal zmywarki inaczej bym do tego podchodzil ale
>> aktualnie nawet salatke na swieta bede krajal druciana siatka...
>
> Takiej np. sokowirówki nie zastąpisz ręczną pracą (no chyba, że masz
> ochotę przeciskać siekane wióry przez płótno czy coś ;)
> Ale jest upierdliwa w czyszczeniu.
>
> Z kolei np. wyciskarkę do cytrusów wystarczy przemyć pod strumieniem wody
> i po sprawie.
>
> Pewnie tę szatkownicę po zabawie wystarczy tylko mocno opłukać, ew. pomóc
> sobie jakąś szczoteczką.
> Choć również dla mnie wydanie $230 na coś takiego jest abstrakcją :)

Opowiadasz bzdety - wielokroć po sobie myłem, bo były potrzebne do dalszych
obróbek i robot Fenomen i maszynkę do mięsa 986, też Zelmera. Nie jest
problemem mycie - szczoteczka z długim włosiem, gąbka nasączona płunem do
garów Golden Citrus. Nie zamieniłbym na pracę ręczną - robienie przetworów
skrócone do paru godzin wobec wielodniowej męczarni to brzmi jak piosenka.
Nie użyłem do nich ani razu zmywarki, po za jhednym przypadkiem - żona
zostawiła resztki w korpusie maszynki i tylko wtedy dałem go do zmywarki.
Ważne jest międzyoperacyjne zmywanie niepotrzebnych do dalszej obróbki
naczyń lub urządzeń, np. podczas oczekiwania na zagotowanie się czegoś czy
rozgrzanie patelni to talerz lub miska umyte .i położone na suszarce





Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS