Frytkownica -jaką kupić?

Jacek Data ostatniej zmiany: 2010-05-20 11:58:36

Frytkownica -jaką kupić?

2010-04-13 18:50:01 - Jacek

Mam od lat frytkownicę tradycyjną na 2 litry oleju taką z najtańszych
marki De Longhi. Poza kłopotliwym myciem i tłustością frytek nie widzę
wad tego ustrojstwa. Niestety małżonka w pracy słucha od koleżanki o
zaletach Tefala FZ7000, który robi frytki na jednej łyżce oleju i
molestuje mnie o zakup takowej (wiadomo, tłuszcz wrogiem kobiety). W
internecie są dość liczne pochwalne opinie na temat tego Tefala oraz
kilka opinii mówiących, że to zupełna porażka.
Czy ktoś z Grupowiczów ma może doświadczenia z taką frytkownicą na jedną
łyżkę oleju? Czy frytki z tego smakują naprawdę, jak frytki, czy jak
pasza dla nierogacizny? Czy poza frytkami można tam usmażyć jakieś
smaczne jedzonko. Czy dla 4 osobowej rodziny trzeba będzie na frytki
czekać aż godzinę, jak piszą niektórzy?
A może doradzicie inny model
Jacek



Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-04-13 19:22:08 - Boombastic


Użytkownik Jacek napisał w wiadomości
news:hq27bm$pl9$1@news.task.gda.pl...
> Mam od lat frytkownicę tradycyjną na 2 litry oleju taką z najtańszych
> marki De Longhi. Poza kłopotliwym myciem i tłustością frytek nie widzę wad
> tego ustrojstwa. Niestety małżonka w pracy słucha od koleżanki o zaletach
> Tefala FZ7000, który robi frytki na jednej łyżce oleju i molestuje mnie o
> zakup takowej (wiadomo, tłuszcz wrogiem kobiety). W internecie są dość
> liczne pochwalne opinie na temat tego Tefala oraz kilka opinii mówiących,
> że to zupełna porażka.
> Czy ktoś z Grupowiczów ma może doświadczenia z taką frytkownicą na jedną
> łyżkę oleju? Czy frytki z tego smakują naprawdę, jak frytki, czy jak pasza
> dla nierogacizny? Czy poza frytkami można tam usmażyć jakieś smaczne
> jedzonko. Czy dla 4 osobowej rodziny trzeba będzie na frytki czekać aż
> godzinę, jak piszą niektórzy?
> A może doradzicie inny model

Inny model żony? :-)
A może wproście się na te frytki do kolezanki i sami sprawdźcie to
organoleptycznie?




Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-04-13 19:26:08 - Jacek

W dniu 2010-04-13 19:22, Boombastic pisze:
>
>
> Inny model żony? :-)
Można zmienić kobietę, ale to niczego nie zmienia ;-)
Jacek



Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-04-13 19:33:50 - Adam Płaszczyca

Dnia Tue, 13 Apr 2010 18:50:01 +0200, Jacek napisał(a):

> smaczne jedzonko. Czy dla 4 osobowej rodziny trzeba będzie na frytki
> czekać aż godzinę, jak piszą niektórzy?
> A może doradzicie inny model

Najprostszą, przemysłową z Makro czy Selgrosa. Myje się genialnie, działa
doskonale i jest tania.

--
___________ (R)
/_ _______ Adam 'Trzypion' Płaszczyca (+48 502) 122 688
___/ /_ ___ os. Jagiellońskie 13/43 31-833 Kraków (012 378 31 98)
_______/ /_ GG: 3524356
___________/ Wywoływanie slajdów trzypion.pl/



Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-05-19 23:40:06 - Jan Werbiński

Użytkownik Adam Płaszczyca napisał w
wiadomości news:1bc2o5fpyb1wu.dlg@oldfield.org.pl...
> Dnia Tue, 13 Apr 2010 18:50:01 +0200, Jacek napisał(a):
>
>> smaczne jedzonko. Czy dla 4 osobowej rodziny trzeba będzie na frytki
>> czekać aż godzinę, jak piszą niektórzy?
>> A może doradzicie inny model
>
> Najprostszą, przemysłową z Makro czy Selgrosa. Myje się genialnie, działa
> doskonale i jest tania.


Ciekawy pomysł.
Używam Tefala, który pięknie się myje w zmywarce, ale już mu teflon odpada
od potrząsania i ocierania koszykiem.
Ta przemysłowa daje się włożyć do zmywarki?

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/





Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-05-23 23:59:44 - Adam Płaszczyca

Dnia Wed, 19 May 2010 23:40:06 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

>> Najprostszą, przemysłową z Makro czy Selgrosa. Myje się genialnie, działa
>> doskonale i jest tania.
>
>
> Ciekawy pomysł.
> Używam Tefala, który pięknie się myje w zmywarce, ale już mu teflon odpada
> od potrząsania i ocierania koszykiem.
> Ta przemysłowa daje się włożyć do zmywarki?

Ta przemysłowa ma osobno grzałkę, kosz, obudowę i wannę na olej. W efekcie
można wszystko, poza grzałką wsadzić po sztuce do zmywarki.

--
___________ (R)
/_ _______ Adam 'Trzypion' Płaszczyca (+48 502) 122 688
___/ /_ ___ Kęszyca Leśna 51/9, 66-305 Keszyca Leśna
_______/ /_ GG: 3524356
___________/ Wywoływanie slajdów trzypion.pl/



Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-04-13 20:55:51 - Ikselka

Dnia Tue, 13 Apr 2010 18:50:01 +0200, Jacek napisał(a):

> Tefala FZ7000, który robi frytki na jednej łyżce oleju i
> molestuje mnie o zakup takowej (wiadomo, tłuszcz wrogiem kobiety).

Nadmiar żarcia wrogiem kobiety, a nie tłuszcz.
Wystarczy w ogóle żadnej frytownicy nie mieć - i już jeden wróg mniej :-)



Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-04-14 04:41:17 - Kane

> molestuje mnie o zakup takowej (wiadomo, tłuszcz wrogiem kobiety).

Ale zimnioki to juz mozna wcinac spokojnie nie ? ;) Ot, logika kobiety ;)

Pozdrawiam

Kane





Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-04-14 08:51:17 - Jacek Osiecki

Dnia Tue, 13 Apr 2010 18:50:01 +0200, Jacek napisał(a):
> Mam od lat frytkownicę tradycyjną na 2 litry oleju taką z najtańszych
> marki De Longhi. Poza kłopotliwym myciem i tłustością frytek nie widzę
> wad tego ustrojstwa. Niestety małżonka w pracy słucha od koleżanki o
> zaletach Tefala FZ7000, który robi frytki na jednej łyżce oleju i
> molestuje mnie o zakup takowej (wiadomo, tłuszcz wrogiem kobiety). W

Wytłumacz żonie, że to nie tłuszcz wrogiem kobiety a frytki :)
Jakiekolwiek smażenie na czymś innym niż masło lub oliwa z oliwek to
mnóstwo rakotwórczego syfu - a już nie ma większego i bardziej
niebezpiecznego świństwa od margaryny :)

Nie ma to jak uczciwy grillowany stek i do tego sama sałatka (najlepiej na
surowo albo w oleju rzepakowym który jest względnie najbezpieczniejszy).

P.S. Sam się zdziwiłem na wieść że olej z pestek winogron jest be...

Pozdrawiam,
--
Jacek Osiecki joshua@ceti.pl GG:3828944
I don't want something I need. I want something I want.



Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-04-14 10:42:56 - Misiek


Użytkownik Jacek Osiecki napisał w wiadomości
news:slrnhsapf4.s08.joshua@tau.ceti.pl...

(ciach)
> Wytłumacz żonie, że to nie tłuszcz wrogiem kobiety a frytki :)
> Jakiekolwiek smażenie na czymś innym niż masło lub oliwa z oliwek to
> mnóstwo rakotwórczego syfu - a już nie ma większego i bardziej
> niebezpiecznego świństwa od margaryny :)
>
> Nie ma to jak uczciwy grillowany stek i do tego sama sałatka (najlepiej na
> surowo albo w oleju rzepakowym który jest względnie najbezpieczniejszy).
>
> P.S. Sam się zdziwiłem na wieść że olej z pestek winogron jest be...

Podaj jakies zrodla Twoich informacji!
Na masle generalnie nie powinno sie smazyc (niska temperatura spalania), na
oliwie z pierwszego tloczenia na zimno rowniez nie (do smazenia nadaje sie
oliwa z wytloczek i to filtrowana).
A olej z pestek winogron? czemuz mial by byc be?




Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-04-15 10:21:36 - Jacek Osiecki

Dnia Wed, 14 Apr 2010 10:42:56 +0200, Misiek napisał(a):
> Użytkownik Jacek Osiecki napisał w wiadomości
> (ciach)
>> Wytłumacz żonie, że to nie tłuszcz wrogiem kobiety a frytki :)
>> Jakiekolwiek smażenie na czymś innym niż masło lub oliwa z oliwek to
>> mnóstwo rakotwórczego syfu - a już nie ma większego i bardziej
>> niebezpiecznego świństwa od margaryny :)
>> Nie ma to jak uczciwy grillowany stek i do tego sama sałatka (najlepiej na
>> surowo albo w oleju rzepakowym który jest względnie najbezpieczniejszy).
> Podaj jakies zrodla Twoich informacji!

wyborcza.pl/1,75480,7717475,My_chcemy_masla_a_nie_margaryny.html?as=1

I nie tylko, ale akurat tu jest ładnie wszystko razem zebrane.

> Na masle generalnie nie powinno sie smazyc (niska temperatura spalania),

I tak jest to bezpieczniejsze niż na jakimkolwiek oleju.

> na oliwie z pierwszego tloczenia na zimno rowniez nie (do smazenia
> nadaje sie oliwa z wytloczek i to filtrowana).

I to najlepiej tłoczona na zimno.

> A olej z pestek winogron? czemuz mial by byc be?

Bo ma te same wady co wszystkie inne oleje (w najmniejszym stopniu rzepakowy
i lniany):

Optymalne dla zdrowia proporcje kwasów omega-6 do omega-3 wynoszą 4 do 1.
Tymczasem w olejach roślinnych proporcje te są wyjątkowo niekorzystne,
zawartość kwasu omega-6 w oleju słonecznikowym, kukurydzianym, z pestek
winogron jest odpowiednio: 335, 140 i 173 razy większa niż zawartość kwasu
omega-3.

Pozdrawiam,
--
Jacek Osiecki joshua@ceti.pl GG:3828944
I don't want something I need. I want something I want.



Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-05-19 23:35:25 - Jan Werbiński

Użytkownik Jacek Osiecki napisał w wiadomości
news:slrnhsdj4g.fso.joshua@tau.ceti.pl...
>> Na masle generalnie nie powinno sie smazyc (niska temperatura spalania),
>
> I tak jest to bezpieczniejsze niż na jakimkolwiek oleju.

Bezedura.

Do głębokiego smażenia najlepszy jest olej rzepakowy albo smalec.
Absolutnie nie nadaje się do tego masło ani olej z oliwek.





--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/





Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-05-19 23:54:36 - Ikselka

Dnia Wed, 19 May 2010 23:35:25 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

> Użytkownik Jacek Osiecki napisał w wiadomości
> news:slrnhsdj4g.fso.joshua@tau.ceti.pl...
>>> Na masle generalnie nie powinno sie smazyc (niska temperatura spalania),
>>
>> I tak jest to bezpieczniejsze niż na jakimkolwiek oleju.
>
> Bezedura.
>
> Do głębokiego smażenia najlepszy jest olej rzepakowy albo smalec.
> Absolutnie nie nadaje się do tego masło ani olej z oliwek.

Masło nadaje się bardzo dobrze, ale po sklarowaniu (umiejętnym):
zapraszamdostolu.blogspot.com/2009/10/117-maso-ghee.html
Ghi, ghee lub masło klarowane ? tłuszcz zwierzęcy wytwarzany przez
długotrwałe gotowanie na małym ogniu i usuwanie szumowin oraz osadów
(klarowanie) masła. Ma bardzo długi okres przydatności do spożycia i
cechuje się dobrą palnością. W Indiach uważany jest za szlachetny i poza
kulinariami używany jest też do celów sakralnych (pudźa, homa).
W przeciwieństwie do masła, ghi może być przechowywane przez długi czas bez
użycia lodówki. Dobrze jest zamknąć je w szczelnym pojemniku, aby uniknąć
procesu utleniania. Możliwość długiego przechowywania ghi jest związana ze
zniszczeniem mikrobów i enzymów podczas ogrzewania na wolnym ogniu. Podczas
klarowania usuwa się z masła elementy białka i innych substancji,
pozostawiając sam tłuszcz. Dzięki temu, w przeciwieństwie do masła, ghi
może być podgrzewane do momentu dymienia i nie przypali się, ani nie
zacznie smakować jak przypalone. Właśnie ta cecha czyni je idealnym do
głębokiego smażenia. W Indiach bardzo często używa się ghi do smażenia.




Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-05-20 05:20:40 - Panslavista

Jan Werbiński wrote:

> Użytkownik Jacek Osiecki napisał w wiadomości
> news:slrnhsdj4g.fso.joshua@tau.ceti.pl...
>>> Na masle generalnie nie powinno sie smazyc (niska temperatura spalania),
>>
>> I tak jest to bezpieczniejsze niż na jakimkolwiek oleju.
>
> Bezedura.
>
> Do głębokiego smażenia najlepszy jest olej rzepakowy albo smalec.
> Absolutnie nie nadaje się do tego masło ani olej z oliwek.

E tam, tylko frytura (mieszanka tłuszczów) lub olej palmowy.
A z braku smażę na oleju słonecznikowym.



Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-05-24 00:00:32 - Adam Płaszczyca

Dnia Wed, 19 May 2010 23:35:25 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

> Bezedura.
>
> Do głębokiego smażenia najlepszy jest olej rzepakowy albo smalec.
> Absolutnie nie nadaje się do tego masło ani olej z oliwek.

Ja jednak preferuje olej z pestek winogron - wyższą temperaturę wytrzymuje
i jest neutralny smakowo.

--
___________ (R)
/_ _______ Adam 'Trzypion' Płaszczyca (+48 502) 122 688
___/ /_ ___ Kęszyca Leśna 51/9, 66-305 Keszyca Leśna
_______/ /_ GG: 3524356
___________/ Wywoływanie slajdów trzypion.pl/



Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-04-14 11:04:30 - pwk

W dniu 2010-04-13 18:50, Jacek pisze:
....
> A może doradzicie inny model
> Jacek

Smażenie w łyżce oleju to ściema i toto niesmaczne jest i tyle.
Jadłem.

Frytowanie polega na smażeniu w głębokim i gorącym oleju.
I mnie osobiście tylko takie smakuje.

Swego czasu przekopałem wszystko na ten temat.
Wykopałem jedną frytownicę i po 3 latach używania nie kupiłbym innej.

Znajomi, którym taką podpowiedziałem, również zadowoleni są bardzo.

U mnie wszystko rozbiło się o lenistwo i możliwość mycia w zmywarce.
Choć dla tych, którzy takiego udogodnienia w kuchni nie mają, model jaki
opisuję i tak jest świetny :)

Umycie frytownicy z oleju jest trudne.
Olej należy najpierw zlać do innego naczynia.
(Powinien być przechowywany w lodówce.
Olej służy do kilkakrotnego smażenia.)

Potem trzeba frytownicę umyć.
Wymaga to niezłej gimnastyki. Tłuszcz schodzi słabo, trzeba wywalić
stałą zawartość z misy i uważać, aby nie nalać wody na obudowę i do
elektryki urządzenia.

I tutaj pojawia się jedyny model, jaki usuwa te ograniczenia, a jak się
ma zmywarkę, to nie ma nic lepszego!

Kupiłem Tefala FA 7003.
Jestem z niego bardzo zadowolony i polecam.

Rozkłada się na części.
Wszystko, poza odłączaną podstawką grzejną myje się w zmywarce.

Misa jest zapatrzona w zawór z sitkiem w dnie.
Zawór po 3ch latach częstego używania nie przecieka.
W zestawie specjalny pojemnik na olej.

Po frytowaniu czekasz, aż ostygnie olej, przestawiasz misę z podstawki
grzejnej bezpośrednio na pojemnik na olej.
W pojemniku na olej jest bolec, który otwiera wtedy zawór w misie i olej
filtruje się do pojemnika.
Zamykasz pojemnik i wstawiasz do lodówki.
Pojemnik jest płaski, zajmuje sporo miejsca w szerz, (3/4 półki) ale za
to ma ok 8 cm wysokości i mieści się spokojnie na mojej najniższej
półce. Trudno przechować 2,5 litra oleju w lodówce w 3ch litrowych
słoikach lub butelkach po napojach...
A wlewanie do butelek zawsze kończy się źle :)
Rozwiązanie z płaskim pojemnikiem jest, moim zdaniem, idealne.

Po zlaniu oleju wywalasz zawartość (na dnie zawsze coś zostaje i to w
sporych ilościach) i wkładasz wszystko do zmywarki.
Jak nie masz zmywarki, to możesz włożyć misę bokiem do wody w zlewie i
umyc bez obawy, ze się na coś woda poleje i potem prąd pokopie itd.
Super!

Frytowanie stało się przyjemnością w naszym domu.
Dzięki takiemu udogodnieniu robimy fryturę bardzo często, polecam :)

(Chyba se dzisiaj zrobię, mniam :)

Z doświadczenia swych znajomych wiem, że każdy by takie zjadł, ale jak
ma się potem babrać z tym całym myciem to mu się odechciewa :)

Ło matko, znów mnie wzięło na poradniki.
Chyba mi zupełnie odbiło :)
Tefal wisi mi za reklamę, ale... no cóż, zasłużył sobie na nią ;)

pozdrawiam wszystkich




Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-04-14 16:34:27 - Mamut

Frytki najlepiej smakują ze zwyklego garnka z siatką gdy smaży sie je
bez żadnego zamkniecia i pokrywki.
Mam frytkownice Tefala też, badziewie, tzn nie sama frytkownica, tylko
frytki z niej. Takie jakies tłuste i gumowate.
Zresztą jadłem frytki z wieku frytkownic i zawsze to samo. Polecam
zwykły garnek zalany olejem do połowy i zatapiane w niej siatka z
frytkami, smażone na kuchence.
Nie wiem z czego wynika niedobry smak frytek z frytkownic, może to
kwestia ciśnienia wewnatrz, może temperatury.



Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-04-14 18:31:09 - Jacek

Ja sobie z tym radzę smażąc frytki 2,5-3 minuty przy zamkniętej pokrywie i
jeszcze 2-2,5 minuty przy otwartej. Aviko extra long wychodza pycha!
Jacek






Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-04-14 19:12:17 - Mamut

A fuj :) Frytki tylko ze swieżych ziemniaków! Mrożonki fe!



Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-04-15 09:18:44 - Usrobo

Mamut pisze:
> A fuj :) Frytki tylko ze swieżych ziemniaków! Mrożonki fe!
nie wiedzialem ze sa smakosze frytek

słyszałem o fanatykach win
ale o frytkomaniakach nie ;)


michal



Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-04-15 14:29:55 - na102


Użytkownik Usrobo napisał w wiadomości
news:hq6ekk$6a9$1@news.onet.pl...
> Mamut pisze:
>> A fuj :) Frytki tylko ze swieżych ziemniaków! Mrożonki fe!
> nie wiedzialem ze sa smakosze frytek
>
> słyszałem o fanatykach win
> ale o frytkomaniakach nie ;)
>
>
> michal
no ba ,podadzą Ci nawet współrzędne geograficzne pola z którego zostały
zebrane ziemniaczki ;)
pozdrówka






Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-04-15 16:26:04 - Borys Pogoreło

Dnia Thu, 15 Apr 2010 09:18:44 +0200, Usrobo napisał(a):

> nie wiedzialem ze sa smakosze frytek
>
> słyszałem o fanatykach win
> ale o frytkomaniakach nie ;)

Frytki rulez! :)

A te mrożonki to tylko po smażeniu w oleju są jadalne. Tyle, że wtedy nie
ma to sensu - lepiej od razu zrobić ze świeżych ziemniaków.

W ramach ciekawostek - kiedyś znalazłem coś takiego:
www.mech.pg.gda.pl/ktc/wtargans/osiagi/Marszalek_zamrazanie.pdf

--
Borys Pogoreło
borys(#)leszno,edu,pl



Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-04-15 16:31:33 - Mamut


> Mamut pisze:> A fuj :) Frytki tylko ze swieżych ziemniaków! Mrożonki fe!
>
> nie wiedzialem ze sa smakosze frytek
>
> słyszałem o fanatykach win
> ale o frytkomaniakach nie ;)
>
> michal

nie przesadzaj, róznica jest mniej wiecej taka jak miedzy mrozonymi
truskawkami a świeżymi z pola.



Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-05-19 23:41:03 - Jan Werbiński

Użytkownik Mamut napisał w wiadomości
news:be9679c0-fa7c-479f-8dc1-444e44b77ec5@8g2000yqz.googlegroups.com...

> Mamut pisze:> A fuj :) Frytki tylko ze swieżych ziemniaków! Mrożonki fe!
>
> nie wiedzialem ze sa smakosze frytek
>
> słyszałem o fanatykach win
> ale o frytkomaniakach nie ;)
>
> michal

nie przesadzaj, róznica jest mniej wiecej taka jak miedzy mrozonymi
truskawkami a świeżymi z pola.
-----------


Polecam przeczytać składniki frytek Aviko itp.


--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/





Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-05-20 09:53:23 - Jarek P.

On 14 Kwi, 16:34, Mamut wrote:
> Frytki najlepiej smakują ze zwyklego garnka z siatką gdy smaży sie je
> bez żadnego zamkniecia i pokrywki.
> Mam frytkownice Tefala też, badziewie, tzn nie sama frytkownica, tylko
> frytki z niej. Takie jakies tłuste i gumowate.
> Zresztą jadłem frytki z wieku frytkownic i zawsze to samo.

Jak frytki są tłuste i gumowate, to znaczy, że zostały wrzucone do
niedostatecznie rozgrzanego oleju i zamiast się ufrytować, masz je po
prostu ugotowane.

J.



Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-06-07 10:45:32 - ąćęłńóśźż

Prawdopodobnie frytki mrożone mają za dużo wody (jak wędliny ;-)) i ta woda parując rozmiękcza frytkę.


-----

> Nie wiem z czego wynika niedobry smak frytek z frytkownic, może to kwestia ciśnienia wewnatrz, może temperatury.




Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-04-14 23:46:32 - Aragorn

Ja smaze frytki we fryturze a nei w oleju i sa super o wiele lepsze niz na
oleju zreszt afrytura jest przystosowana do wyzszych temperatur niz olej.





Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-04-24 22:36:18 - Maciej S.

>
> Kupiłem Tefala FA 7003.
> Jestem z niego bardzo zadowolony i polecam.


Też mam tego tefala i jest rewelacyjny.
Ale chyba już nie produkowany.

MS




Frytkownica -jaką kupić?

2010-04-25 17:08:06 - 666

Ostatnio odkryliśmy, że frytki z Makro Cash serii HoReCa wychodzą w Actifry
absolutnie rewelacyjnie, i dodatkowo mają najkrótszy czas robienia wychodziło
nam ok. 9 minut (inne frytki głównie gatunki z Carrefour potrzebują aż do 25
minut!!).

I tak jak piszesz mozna łatwo dorzucić a to parówkę, a to kiełbaskę itp. i
fajnie razem wychodzi.

Największa dla mnie wada (no poza ceną) Actifry to hałas podczas smażenia,
bo to rodzaj Farelki ;-)

Ale wielką zaletą jest brak oparów tłuszczu i zapachu oleju po smażeniu,
nawet para wodna się nei wydobywa (nie trzeba filtrów itp.), poza tym nie
trzeba urzadzenia rozgrzewać, bo wrzucasz od razu.

Reasumując:
mnie nieco bardziej smakują frytki tradycyjnie z oleju, ale akurat
tłuszczolubny jestem.

A kobitki wolą te na jednej łyżce.


-----

> Niestety małżonka w pracy słucha od koleżanki o zaletach Tefala FZ7000,
który robi frytki na jednej łyżce oleju i molestuje mnie o zakup takowej.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> www.gazeta.pl/usenet/



Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-05-19 23:38:45 - Jan Werbiński

Użytkownik Jacek napisał w wiadomości
news:hq27bm$pl9$1@news.task.gda.pl...
> Mam od lat frytkownicę tradycyjną na 2 litry oleju taką z najtańszych
> marki De Longhi. Poza kłopotliwym myciem i tłustością frytek nie widzę wad
> tego ustrojstwa. Niestety małżonka w pracy słucha od koleżanki o zaletach
> Tefala FZ7000, który robi frytki na jednej łyżce oleju i

Powiedz swojej kobicie, żeby mniej jadła jak chce być chudsza. Ewentualnie
zmień na nowszy model.

> molestuje mnie o zakup takowej (wiadomo, tłuszcz wrogiem kobiety). W
> internecie są dość liczne pochwalne opinie na temat tego Tefala oraz kilka
> opinii mówiących, że to zupełna porażka.
> Czy ktoś z Grupowiczów ma może doświadczenia z taką frytkownicą na jedną
> łyżkę oleju? Czy frytki z tego smakują naprawdę, jak frytki, czy jak pasza
> dla nierogacizny? Czy poza frytkami można tam usmażyć jakieś smaczne
> jedzonko. Czy dla 4 osobowej rodziny trzeba będzie na frytki czekać aż
> godzinę, jak piszą niektórzy?

Frytki są najlepsze smażone w całkowitym zanurzeniu w oleju. Żeby szanowna
małżonka się nie poszerzyła tu i ówdzie należy zrezygnować z frytek,
ewentualnie robić je w małej porcji wyłącznie z kartofli a nie
prefabrykowane z chemii.

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/





Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-05-19 23:42:36 - Jan Werbiński

Aha.
Przykrycie pokrywy - bardziej kartoflanopodobne.
Odkryta - wysuszone i chrupiące.

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/




Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-05-19 23:55:27 - Ikselka

Dnia Wed, 19 May 2010 23:38:45 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

> Żeby szanowna
> małżonka się nie poszerzyła tu i ówdzie należy zrezygnować z frytek,
> ewentualnie robić je w małej porcji

Dokładnie :-)




Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-05-20 05:26:10 - Panslavista

Ikselka wrote:

> Dnia Wed, 19 May 2010 23:38:45 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>
>> Żeby szanowna
>> małżonka się nie poszerzyła tu i ówdzie należy zrezygnować z frytek,
>> ewentualnie robić je w małej porcji
>
> Dokładnie :-)

Jasne. Mam frytownicę 2x 3 litry oleju. smażę w 170 C, wychodzą smaczne i
nie przypalone, olej mogę używać wielokrotnie. Frytki z kupionych
ziemniaków, przepłukane i osączone po skrojeniu bez luźnej skrobii.
Do tej pory wystarczała jedna komora. Druga mogłaby służuc do smażenia
pączków lub np. udek kurczęcych. :-)



Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-05-20 07:47:34 - Jan Werbiński

Użytkownik Panslavista napisał w wiadomości
news:4bf4ac50$0$19164$65785112@news.neostrada.pl...
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Wed, 19 May 2010 23:38:45 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>
>>> Żeby szanowna
>>> małżonka się nie poszerzyła tu i ówdzie należy zrezygnować z frytek,
>>> ewentualnie robić je w małej porcji
>>
>> Dokładnie :-)
>
> Jasne. Mam frytownicę 2x 3 litry oleju. smażę w 170 C, wychodzą smaczne i
> nie przypalone, olej mogę używać wielokrotnie. Frytki z kupionych
> ziemniaków, przepłukane i osączone po skrojeniu bez luźnej skrobii.
> Do tej pory wystarczała jedna komora. Druga mogłaby służuc do smażenia
> pączków lub np. udek kurczęcych. :-)

Znowu masz poroniony pomysł. Dla domowych zastosowań 3 litry oleju jest bez
sensu. W mojej frytownicy wchodzi około litra. Szybciej się nagrzewa.
Pozwala mi częściej wymieniać olej na świeży. Wielokrotnie używany olej ma
ponoć właściwości rakotwórcze nie mówiąc o smaku.


--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/





Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-05-20 07:50:21 - Panslavista

Jan Werbiński wrote in message
news:4bf4cd15$0$17102$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik Panslavista napisał w wiadomości
> news:4bf4ac50$0$19164$65785112@news.neostrada.pl...
>> Ikselka wrote:
>>
>>> Dnia Wed, 19 May 2010 23:38:45 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>>
>>>> Żeby szanowna
>>>> małżonka się nie poszerzyła tu i ówdzie należy zrezygnować z frytek,
>>>> ewentualnie robić je w małej porcji
>>>
>>> Dokładnie :-)
>>
>> Jasne. Mam frytownicę 2x 3 litry oleju. smażę w 170 C, wychodzą smaczne i
>> nie przypalone, olej mogę używać wielokrotnie. Frytki z kupionych
>> ziemniaków, przepłukane i osączone po skrojeniu bez luźnej skrobii.
>> Do tej pory wystarczała jedna komora. Druga mogłaby służuc do smażenia
>> pączków lub np. udek kurczęcych. :-)
>
> Znowu masz poroniony pomysł. Dla domowych zastosowań 3 litry oleju jest
> bez sensu. W mojej frytownicy wchodzi około litra. Szybciej się nagrzewa.
> Pozwala mi częściej wymieniać olej na świeży. Wielokrotnie używany olej ma
> ponoć właściwości rakotwórcze nie mówiąc o smaku.

Gdy przepalony - łatwo to zrobić smażąc frytki na małej ilości oleju -
ponieważ jest przegrzewany miejscowo.





Re: Frytkownica -jaką kupić?

2010-05-20 11:58:36 - Ikselka

Dnia Thu, 20 May 2010 07:50:21 +0200, Panslavista napisał(a):

> Gdy przepalony - łatwo to zrobić smażąc frytki na małej ilości oleju -
> ponieważ jest przegrzewany miejscowo.

No, coś w tym jest.

Ja frytownicę wyrzuciłam - filtr miaa do kitu, zaszedł tłuszczem, a że
frytki jem ledwie kilka razy w roku, to trzymać w nij olej tyle czasu 0-
bez sensu. Zatem jeśli już przychodzi mi ochota, to smażę frytki w rondlu z
siatką, olej po jednym użyciu wyrzucam lub używam do rozpalania pod
fajerkami lub ogniska.




Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS