Przetwory z cukinii

wolim Data ostatniej zmiany: 2011-10-04 00:25:24

Przetwory z cukinii

2011-10-03 08:37:26 - wolim

Witam.
Mam sporo cukinii i nie wiem co z niej zrobić.
Cukinia, jak cukinia, raczej sama w sobie bez smaku...
Próbowałem kiedyś marynować w zalewie jak do ogórków konserwowych, ale z
miernym powodzeniem (bez smaku).

Macie jakieś pomysły?

Jak nie, to zwyczajnie zapasteryzuję i będzie jako dodatek do leczo na
zimę...



Re: Przetwory z cukinii

2011-10-03 13:20:56 - tomjas

On Mon, 03 Oct 2011 08:37:26 +0200, wolim wrote:
> Witam.
> Mam sporo cukinii i nie wiem co z niej zrobić.
> Cukinia, jak cukinia, raczej sama w sobie bez smaku...
> Próbowałem kiedyś marynować w zalewie jak do ogórków konserwowych, ale z
> miernym powodzeniem (bez smaku).
>
> Macie jakieś pomysły?
>
> Jak nie, to zwyczajnie zapasteryzuję i będzie jako dodatek do leczo na
> zimę...
Ja po raz pierwszy zrobiłem wg banalnego przepisu znalezionego w necie:

składniki:
3-4 cukinie, szklanka cukru, szklanka octu, 4 szklanki wody, łyżka soli

Wykonanie: cukinię obrać, przekroić wzdłuż na 4 części. Usunąć nasiona.
Przekroić wzdłuż na pół i pokroić w kostkę. Włożyć do słoików. Zagotować
zalewę i zalać słoiki. Zakręcić lekko i pasteryzować 15 min (od
zagotowania wody). Wyjąć i dokręcić wieczka.

Dodam, że wyszła pyszna jako dodatek do kanapek z wędliną i mięs na
zimno.
Pozdrawiam.



Re: Przetwory z cukinii

2011-10-03 19:59:29 - Stokrotka



Zjadaj od razu ile się da.

--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
reforma.ortografi.w.interia.pl/




Re: Przetwory z cukinii

2011-10-03 20:24:40 - wolim

W dniu 2011-10-03 19:59, Stokrotka pisze:
>
>
> Zjadaj od razu ile się da.
>

Ale jak toto jeść? W/g mnie to tylko do leczo się nadaje - jako
wypełniacz :)



Re: Przetwory z cukinii

2011-10-03 21:25:59 - Stokrotka


>> Zjadaj od razu ile się da.
>>
>
> Ale jak toto jeść? W/g mnie to tylko do leczo się nadaje - jako wypełniacz
> :)

Nadaje się do wielu zapiekanek.
Można pszekładać plastry np z rybą, i zalać sosem pomidorowym.

Inne zapiekanki podobno są dobre żułtum serkiem,
ale ja ze względu na ten serek nie polecam.

Można usmażyć np na patelni, w panierce lub bez,
i traktować jako podstawa do kanapki bez pieczywa - dobre dla bezglutenowca.


--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
reforma.ortografi.w.interia.pl/




Re: Przetwory z cukinii

2011-10-03 21:50:01 - Stokrotka

Można też położyć na blaszce i na papierku do pieczenia
plastry obranej cukini, ale pokrojonej jakby poziomo,
na tym może być nawet rozlatujący się gatunek ryby,
z nawu plaster cukini.
Można pszykryć też paierem do pieczenia, żeby suhe nie było.
I upiec.
Czymś tam zalać.
Nie wykwintne , ale jadalne.
Pszyprawy jak dla ryby.

--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
reforma.ortografi.w.interia.pl/




Re: Przetwory z cukinii

2011-10-03 21:54:38 - Stokrotka

> Można też położyć na blaszce i na papierku do pieczenia
> plastry obranej cukini, ale pokrojonej jakby poziomo,
> na tym może być nawet rozlatujący się gatunek ryby,
> z nawu plaster cukini.
> Można pszykryć też paierem do pieczenia, żeby suhe nie było.
> I upiec.
> Czymś tam zalać.
> Nie wykwintne , ale jadalne.
> Pszyprawy jak dla ryby.
Rybę kroisz na 2 - 3 kawałki, cukinię wzdłuż
też proporcjonalnie do wielkości kawałkuw ryby,
bo cukinia też po upieczeniu mięka
i większego kawałka na raz nie podasz.




> --
> (tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
> Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
> nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
> reforma.ortografi.w.interia.pl/




Re: Przetwory z cukinii

2011-10-04 00:25:24 - Ikselka

Dnia Mon, 03 Oct 2011 20:24:40 +0200, wolim napisał(a):

> W dniu 2011-10-03 19:59, Stokrotka pisze:
>>
>>
>> Zjadaj od razu ile się da.
>>
>
> Ale jak toto jeść? W/g mnie to tylko do leczo się nadaje - jako
> wypełniacz :)

f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=56228
www.se.pl/kobieta/gotowanie/przepisy-na-przetwory-cukinia-na-zupe_203269.html
www.kuron.com.pl/przepisy/art3062.html
www.oetker.pl/przepisy_przetwory_relish/pid/2ebcc3acb49308a77bb77d77d2185664
wuszt.pl/16-keczup-z-cukinii/
www.gotowanie24.pl/przetwory-z-warzyw/cukinia-po-grecku-z-feta-i-oliwkami
zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/podobno-jest-nadal-lato/
//ostatni przepis na w stronie
--
XL



Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS